“Ik ben drie maanden belastingadviseur geweest. Verschrikkelijk!” Dat vertelt cabaretier Oscar Arnold. Op 16 februari staat hij met Tim Hartog en Sidney Schmeltz op het podium van Theater ‘t Web. Hij try-out dan zijn nieuwe voorstelling. “Mijn humor is best wel absurd.”

In juni 2018 programmeerde Theater ‘t Web voor het eerst TRYO, een voorstelling waarbij drie cabaretiers een try-out geven. Een groot succes. Daarom werd besloten de voorstelling nogmaals te boeken, dit keer met drie andere cabaretiers (Oscar Arnold, Tim Hartog en Sidney Schmeltz) en een andere host (Esther van der Voort).

Standup en cabaret

Oscar Arnold stond in 2013 voor het eerst op het podium als comedian. Dat lag niet voor de hand. Hij studeerde namelijk fiscaal recht en kreeg vervolgens een baan als belastingadviseur bij een kantoor in Veenendaal. Dat hield hij drie maanden vol. “Ik vond mezelf grappig. En dus besloot ik de kant van standup en cabaret op te gaan.”

Die nieuwe carrière is hard werken. Workshops volgen, een eerste optreden in Toomler (“Dat kan ik niet iedereen adviseren.”), meedoen aan wedstrijden (zoals de halve finale van het VARA Leids Cabaret) en zoeken naar de juiste vorm voor zijn grappen. De rol van autist bleek hem goed te passen. Oscar Arnold: “In die rol kan ik mijn absurde humor goed kwijt.”

De Nederlandse Philip Geubels

Die rol zorgt er ook voor dat Oscar Arnold wordt omschreven als de Nederlandse Mr. Bean of Philip Geubels, als droogkloot en als slome duikelaar. Die omschrijvingen betreffen echter maar een deel van zijn voorstelling. “Ik begin inderdaad als een soort van slome duikelaar. Maar daarna stap ik uit die rol en vertel ik échte verhalen, échte anekdotes.”

Bezoekers aan TRYO zijn dus gewaarschuwd: de eerste indruk die Oscar Arnold wekt is niet de juiste. Hij zet je op het verkeerde been. “Ik heb er zin in. In het begin van mijn carière vond ik optreden enorm eng. Het is natuurlijk nog steeds spannend. Een half uur voor een voorstelling moet ik me echt focussen. Maar eenmaal op het podium is het genieten.”

Kaartverkoop

Kaarten voor TRYO op 16 februari (deuren open: 19.30 uur, aanvang: 20.00) kosten €15 per stuk en zijn alleen online te koop via www.theatertweb.nl.