De Lama’s maakten improvisatietheater bekend bij het grote publiek. Maar het genre bestaat al tientallen jaren, en kent veel verschillende vormen. Een nieuwe vorm is Bokito Battle. De Tegenpartij uit Den Haag speelt op 13 april de Bokito Battle in Theater ‘t Web. “Een bikkelharde strijd op de apenrots van het improvisatietheater.”

Bij improvisatie-theater speelt het publiek een actieve rol, onder meer door het geven van suggesties voor verhaallijnen of muziekgenres. Het doel: mooie scenes met een lach of een traan. Tijdens de Bokito Battle in Theater ‘t Web op 13 april gebeurt het zelfde: het publiek bepaalt samen met de regisseurs de inhoud van de voorstelling.

Remco van Vliet is sinds vele jaren speler bij De Tegenpartij, het vermaarde theatergezelschap uit de regio Den Haag dat de Bokito Battle zal spelen. “Het leuke aan improvisatietheater is dat iedere voorstelling en iedere scene totaal anders is. Geen avond is dezelfde. En spelers moeten zich durven overgeven aan de andere acteurs en de suggesties van het publiek.”

Een voorwerp met de letter T?

Bij improvisatietheater staan de spelers dus op het podium zonder dat er een vastomlijnd verhaal is. Het publiek geeft suggesties voor bijvoorbeeld een locatie, een beroep, tuingereedschap, een relatie, een kleur of een voorwerp met de letter T.

Een speler kan dus gevraagd worden een atronaut te spelen, een ode te geven of een zelfbedacht lied te zingen. “Van iedere speler wordt verwacht dat hij of zij kan spelen wat wordt gevraagd. Bijvoorbeeld: de muzikant zet in en je móét zingen. Ook als je weet dat je niet de beste zanger bent; vandaag ben jij wél de beste zanger en je zingt jóúw hit.”

Apenrots

In Theater ‘t Web speelt De Tegenpartij een nieuwe vorm van improvisatietheater: Bokito Battle, een vorm die gebaseerd is op het Amerikaanse Gorilla Theater. “Tijdens de Bokito Battle strijden drie regisseurs in een bikkelharde strijd om de beste scene van de avond. Daarvoor gebruiken ze de spelers op het podium en de suggesties van het publiek. Een bikkelharde strijd op de apenrots van het improvisatietheater.”

Er zijn meer hoofdrolspelers tijdens de Bokito Battle, namelijk een presentator (impro-goeroe André Besseling die het genre in 1987 introduceerde in Nederland), een improvisatiemuzikant en natuurlijk het publiek. Van Vliet: “Improvisatietheater kan alleen met de hulp van het publiek. Het laat merken of we op de juiste weg zijn en geeft ons suggesties voor scenes. Dat klinkt spannend. Daarom starten we de avond met een opwarmoefening. Zodat ook het publiek leert te improviseren.”

Kaarten

Kaarten voor de Bokito Battle door De Tegenpartij op 13 april (deuren open: 19.30 uur, aanvang: 20.00) kosten €5 per stuk en zijn alleen online te koop via www.theatertweb.nl.