“Het Amsterdams Kleinkunst Festival is méér dan een wedstijd. Het is een talentontwikkelingstraject waarin jonge theatermakers met begeleiding van professionals in het vak kunnen doorgroeien” aldus de jury van de AKF Sonneveldprijs.

Onderdeel van het talentonwikkelingstraject is de AKF Finalistentournee. Maar liefst drie maanden toeren de talenten langs de middelgrote zalen om zichzelf aan heel Nederland te presenteren. Dit zijn dé cabaret- en kleinkunstbeloftes van de toekomst. Eerdere finalisten waren onder andere Claudia de Breij, Van der Laan en Woe, Lonneke Dort, Yentl en de Boer, Stefano Keizers, Daniëlle Schel en Glodi Lugungu.

Na een uitgebreide voorselectie, workshops, masterclasses, een try-out tournee, de halve finales én de finale in een uitverkochte Kleine Komedie, won Rosa da Silva (begeleid door Remko Wind) de AKF Sonneveldprijs en de AKF Publieksprijs 2019. Ook ontving zij de Shaffy Cheque: een bijdrage van 2.500,- euro voor de ontwikkeling van haar eerste avondvullende programma. “De jury ziet in Rosa een veelzijdig talent dat van het podium afspat” aldus het AKF Juryrapport. Ook De Volkskrant was lovend over de voorstelling: ‘een persoonlijk half uur, waarin zij komisch en sprankelend vertelt over haar jeugd in het Drentse dorp Klazienaveen’.

Naast Da Silva stond Meester Alex (begeleid door Lucas Thijs) in de zinderende finale. In het Parool werd hij omschreven als: ‘(…) een heel fijne performer, die rap en dans overtuigend en swingend combineert.’ De jury van de AKF Sonneveldprijs prees hem als ‘(…) woordkunstenaar met een goed ontwikkeld taalgevoel en ritme.’

Van 4 oktober t/m 21 december 2019 trekken de finalisten door het land. Het publiek ziet drie voorstellingen op één avond. Naast Rosa da Silva en Meester Alex zullen afwisselend Rikkert van Huisstede, Lisa Ostermann en EMMA optreden.