Tobi Kooiman is cabaretier én wiskundige. Hij tackelt met zijn gevoel voor logica levensvraagstukken en alledaagse kwesties en neemt op de koop toe dat het publiek ongegeneerd door zijn verhalen heen lacht. En op 18 mei komt hij voor de tweede keer naar Theater ‘t Web in Bleiswijk, namelijk met zijn tweede avondvullende voorstelling: ‘Best Of 2’.

Kooiman won enkele jaren geleden de Publieksprijs bij cabaretfestival Cameretten, en zijn eerste voorstelling (‘Best Of’) kreeg meteen 5 sterren van website Cabaret.nl, dat sprak van een verfrissende wind en hits in overvloed. Het Dagblad van het Noorden schreef: Snelle grappen en slimme redenaties in een knap betoog over ratio en de controle van emoties.” Met ‘Best Of’ stond Kooiman begin 2023 in Theater ‘t Web in Bleiswijk. De organisatie was zo onder de indruk dat besloten werd de cabaretier nogmaals te boeken, namelijk met de try-out van ‘Best Of 2’.

De titel van de nieuwe voorstelling is dus nagenoeg dezelfde als die van de eerste. Daarover zegt de cabaretier: ”Ik heb de titel Best Of 2 gekozen uit zelfbescherming. Ik heb me namelijk door ervaren vakbuddy’s laten vertellen dat veel komieken na hun 2e voorstelling geen inspiratie meer hebben. Dat risico wil ik bij voorbaat tackelen.”

Hij vervolgt: “Bij wedstrijdjes doe je meestal Best Of 3, oftewel spelen tot 2-1 of 2-0, maar je hebt ook wel eens Best Of 2. Dan wordt het 2-0 of 1-1, maar bij 1-1 moet je een beslissingswedstrijd en wordt het alsnog 2-1. Dus Best Of 2 en Best Of 3 zijn eigenlijk hetzelfde. Als ik dan na Best Of 2 geen inspiratie meer heb, noem ik mijn 3e voorstelling Best Of 3. Dan doe ik daarin exact hetzelfde als in Best Of 2, en als mensen dan achteraf komen klagen dat ze alles al kenden, kan ik zeggen: “Dat had je kunnen zien aan de titel.”

Tobi Kooiman heeft dus een eigen logica. Vaak onnavolgbaar, en altijd zeer grappig. Theaterkrant schreef niet voor niets: “De inkijk die we krijgen in dat slimme, bijzondere hoofd van hem is origineel en grappig.” En De Volkskrant: “Een persoonlijkheid met een geestige, eigenzinnige kijk op de wereld.”

Kaartverkoop
‘Best Of 2’ van Tobi Kooiman is te zien op zaterdag 18 mei, 20.00 uur in Theater ‘t Web (Nachtegaallaan 4 in Bleiswijk, deuren open: 19.30 uur). Kaarten kosten €15,00 per persoon (inclusief koffie/thee) en zijn alleen te koop via www.theatertweb.nl.