Een avondje HUN is een avond vrolijk lachen en genieten van mooie muziek. Maar HUN is meer. Sabine Krol en Charlotte de Vries behandelen in de voorstelling ‘Alles is wel’ namelijk het onderwerp depressiviteit. Maar wees gerust: het optreden van 5 oktober in Theater ‘t Web in Bleiswijk is verre van zwaarmoedig, vertelt Charlotte de Vries.  

Sabine Krol en Charlotte de Vries leerden elkaar kennen op het conservatorium in Haarlem, in 2009. Ze hadden als hoofdvak Zang, en als bijvak Muziektheater. Een mooie combinatie om bijvoorbeeld in een musical te spelen – zoals veel medestudenten van de dames besloten – maar Sabine en Charlotte kozen een andere route: muzikaal cabaret.”We bleken bovendien dezelfde humor te hebben”, vertelt Charlotte. En dus besloten ze een cabaretduo te vormen: HUN.

‘Alles is wel’ is de eerste avondvullende voorstelling van HUN. Charlotte en Sabine zingen, dansen en maken muziek. En ze brengen humor die soms zwartgallig en duister is. Dat heeft alles te maken met Charlottes lot: ze heeft soms last van depressies. Een moeilijk onderwerp. Maar ook een voor veel mensen herkenbaar onderwerp. “Ongeveer één op de vijf mensen heeft soms depressies, en één op de twintig heeft het langer dan één jaar. Bij die laatste categorie hoor ik.”

Depressies

Het mag opvallend genoemd worden dat iemand met depressies vrolijk cabaret maakt. Voor Charlotte is dat niet zo vreemd. “Het is voor mij een manier om te balanceren. Ik heb het nodig. Want voor de voorstelling doe ik onderzoek naar mijn depressies. Dan stuit je op gekke situaties, en die zijn juist heel vrolijk. En ik schaam me er niet voor dat te laten zien.”

Door op te treden kan Charlotte dus beter met haar depressiviteit omgaan. En niet alleen zij zelf. Na voorstellingen gebeurt het vaak dat bezoekers haar aanklampen. Soms lachend, soms geïnteresseerd. En soms met tranen in de ogen uit herkenning. “We behandelen depressiviteit luchtig. Je mag er best om lachen. Depressiviteit is geen pijnlijk onderwerp.”

En dan zijn er natuurlijk bezoekers die géén last hebben van depressies. Charlotte: “Mijn avond is geslaagd als we goed hebben gespeeld, als mensen een goede avond hebben gehad én als bezoekers iets meer te weten zijn gekomen over depressiviteit. Dat ze beseffen dat depressiviteit een ziekte is die je toevallig kunt hebben.”

Lachen, leren, herkenning

‘Alles is wel’ van HUN is dus een avond lachen, leren en – voor sommigen – herkenning. Bij voorbaat een avond om niet te vergeten. HUN speelt zaterdagavond 5 oktober om 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur). Kaarten kosten €15 en zijn alleen online te koop via www.theatertweb.nl.