Vanaf dit najaar staat het eigenzinnige cabaretduo OLDENHERMANNS (bestaande uit Lize van Olden en Anna Hermanns) met hun nieuwe show FCKD! weer op de planken. Op 18 februari treden ze op in Theater ‘t Web. Hoewel hun voorstellingen bekend staan als ‘hilarisch’ en ‘pijnlijk herkenbaar’, komt het thema wat ze nu aansnijden met een hindernis. Want hoe maak je cabaret over de klimaatcrisis? Hoe kan je lachen om iets wat eigenlijk om te huilen is?

“Goeie vraag!”, zeggen ze in koor. “Het is voor ons ook een manier om er mee om te gaan, lucht kloppen in zo’n zwaar onderwerp”, zegt Anna. “We laten in FCKD! vooral de pogingen van allerlei types zien om iets te doen – inclusief onszelf”, vult Lize aan. Anna: “Maar ook het gehannes en geploeter om alles zo goed mogelijk te willen doen. We scheiden ons afval, rijden hybride, kopen vegan hamburgers en hebben stadsmoestuinen, maar of het ook echt iets doet…” Lize: “Ja precies dat! Ik merk dat ik steeds schipper tussen Het heeft toch allemaal geen zin en Kom op, we gaan de barricade op. We denken dat juist die dualiteit heel herkenbare scènes oplevert.” Daarbij is het boeiend om vooruit te kijken, vinden ze. Anna: “Bestaat het theater nog in 2040? Of zetten we een (hologram) dvd’tje op, zoals Hugo ons adviseerde? Zijn er dingen wel gelukt?” Kortom: hoe gaan we om met een wereld die zo drastisch verandert?

Het idee van FCKD! is ontstaan tijdens de vorige tournee in de file op weg naar een theater. Lize: “We hoorden op de radio het zoveelste bericht over uitstervende ijsberen en klimaatverandering en beseften dat er eigenlijk geen urgenter onderwerp denkbaar is.” Bij alle andere ideeën dachten ze: “Ja, maar de klimaatcrisis dan?” Anna: “In eerste instantie waren we wat huiverig dat niemand erop zat te wachten, net als wijzelf… Het is een onderwerp waarvan je zou willen dat het er niet is, dus gaat iedereen maar door met waar hij mee bezig was. Wij kunnen inmiddels niet meer terug. We zijn er vol ingedoken en tegen alle mensen die het negeren willen we zeggen: HOW DARE YOU!” (Anna doet een zeer lijkende imitatie van Greta Thunberg). Samen lachen ze er hard om.

Hoe verlaat jullie publiek eigenlijk de zaal na het zien van FCKD!?
Anna (lachend): “Verslagen en hopeloos!”
Lize: “Haha nee hoor, opgelucht, ontroerd vol goede moed en met een grote smile.”
Anna: “Vaak zeggen mensen na het verlaten van de zaal van onze voorstellingen: ‘Dit had ik echt even nodig!’”
Lize: “Blijkbaar vinden mensen onze schaamteloze eerlijkheid fijn en herkenbaar.”

Is dat ‘schaamteloze en eerlijke’ ook kenmerkend voor jullie stijl?
Anna: “Ik denk het wel, we maken theater over wat er om ons heen gebeurt en wat ons opvalt. Die observaties leggen we onder een vergrootglas.”
Lize vult aan: “… En dat mondt dan uit in absurde, beeldende sketches. We komen allebei van een acteursopleiding. Ons vertrekpunt is goed gespeelde scènes en personages. De grap zit hem vaak in het verloop van een scène. Of hoe de typetjes die we spelen zichzelf steeds verder ingraven.”
Anna: “Het dagelijkse geploeter van mensen (en onszelf) en hun pogingen om iets van het leven te maken is en blijft een onuitputtelijke bron van inspiratie.”
Tot de tanden toe bewapend met humor gaat OLDENHERMANNS in FCKD! de strijd aan met global warming en probeert er ondertussen een awesome tijd van te maken. Vanuit ‘Utrecht aan zee’ in 2040 ontstaat een hilarische krachtmeting tussen later en nu. Hoe leggen ze dit uit aan hun koters?! Mos-verzamelhipsters, doorgeslagen Co2 junkies en ook zijzelf belanden in een onmogelijke kluwe het juiste te doen en hopen dat climate change toch misschien een Hoax is…
Cabaret waarin we met lichte paniek samen lachen (en huilen) over wat ons te wachten staat. Trek je poncho en kaplaarzen aan, want droog ga je het niet houden…