Eric Borrias is een van Nederlandse beste vertellers. Zaterdagavond 1 februari staat hij op het podium van Theater ‘t Web met ‘Liefde over grenzen heen’. Tijdens deze voorstelling vertelt hij internationale verhalen over liefde. “Het is de taak van een verteller om het publiek mee te nemen in de verhalen; zij maken zelf de beelden in hun hoofd die de verteller aandraagt. ‘Beeldhouwen in de fantasie’ noem ik het.”

Eric Borrias begon al op jonge leeftijd met het vertellen van verhalen. “Thuis gingen we vaak naar theater, op school deden we aan toneel en op de middelbare school begon ik met mijn broer en vrienden met een cabaretgroep. Later werd dat amateurtoneel en in 1990 begon ik via een dramadocent met vertellen. Die groep werkte dertien jaar lang zeer intensief aan verteltheatervoorstellingen die verder gingen dan ‘zomaar een verhaal vertellen’.”

Inmiddels heeft hij een breed oeuvre. Zo stond hij twee jaar geleden al op het toneel van Theater ‘t Web met de jeugdvoorstelling ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’. En voor hij 1 februari ‘s avonds ‘Liefde over grenzen heen’ speelt, staat hij ‘s middags op het podium met de jeugdvoorstelling ‘De brief voor de Koning’.

Het verhaal geloven

“Je moet zelfs het meest fantasievolle verhaal vertellen alsof het waar is”, vertelt Borrias over zijn vak verhalenverteller, dat onlangs officieel werd erkend als ‘Immaterieel erfgoed’. “Want als je er als verteller niet in gelooft, dan kun je van je publiek niet vragen er wél in te geloven. Mijn voorbereiding bestaat dus uit inleven in het verhaal, de gebeurtenissen én alle personages. Hoe denken ze? Wat vertelt het verhaal niet, maar gebeurt er wel?”

Verhalen vertellen is zeker geen kwestie van een tekst uit het hoofd leren. “Een verhaal is dynamisch, je moet de vrijheid nemen om met de tekst te spelen als dat nodig is om het publiek te pakken. Je moet kunnen improviseren”, aldus Borrias.

Liefde!

De verhalen die Borrias zaterdagavond 1 februari vertelt in Theater ‘t Web staan in het teken van liefde. Borrias: “Elke dag, ieder uur kan liefde gebruiken, en de wereld zeker. 14 februari is bovendien Valentijnsdag, dus februari is wel een liefdesmaand. En we gaan weer langzaam richting lente, dus vast ‘warm lopen’ met liefdesverhalen kan geen kwaad.”

Hij vervolgt: “De verhalen die ik op zaterdagavond 1 februari vertel variëren van Keltische liefdesverhalen tot het autobiografische ‘Het penseel van mijn grootvader’ en humoristische verhalen over de liefde voor eten.” Het belooft een avond met ontroering, herkenning en een lach te worden. Maar helemaal zeker weet je dat nooit, aldus Borrias: “Je weet als verteller nooit wat een verhaal los kan maken bij mensen.”

Kaarten

Kaarten voor ‘Liefde over grenzen heen’ kosten €15,00 en zijn alleen online te koop via www.theatertweb.nl. De deuren van Theater ‘t Web (Nachtegaallaan 4, Bleiswijk) gaan open om 19.30 uur, de voorstelling start om 20.00 uur.