Date: 7 April 2019
Time: 00:00 - 00:00
Jeugd | Toneel

€ 5,00

Nee, niet Hendrik de Vijfde, maar Hendrika! Een bewerking van Shakespeares wereldberoemde stuk. Geschikt voor 8 t/m 12 jaar.

Hendrika de Vijfde is een jeugdtheaterstuk geïnspireerd op ‘Hendrik de Vijfde’ van Shakespeare, in een vrije bewerking van Ignace Cornelissen. En ook dat weer aangepast naar deze tijd van gender-neutraal denken. De rollen worden gespeeld door eindexamenleerlingen Havo 4 en 5 van de Blesewic. De voorstelling is onderdeel van het examen Kunst Drama.  De spelers spelen kinderen die het verhaal van Hendrika de Vijfde spelen.

Spelers

Hendrika de Vijfde: Merle Kleijwegt
Verteller: Gjalt Oedzes
Prinses Katherine: Anouk van Santen
Verre Nicht: Merel Praagman
Volk en soldaten: Nynke Hoekstra, Esmée de Jong, Marit in ’t Veen, Melissa Sonneveld, Fleur van Velde

Het verhaal

Koningin van Engeland, Hendrika de Vijfde zit krap bij kas. De staatskas is nagenoeg leeg en haar kasteel begint op een ruïne te lijken. Ze ziet het kasteel van de Franse Koning dat mooi en goed onderhouden is en bovendien is Frankrijk een rijk land. Ze wil dat hebben. Ergens in een boek vindt ze een alinea waarin zou kunnen blijken dat Frankrijk haar toebehoort.

Niets kan haar weerhouden en ze zet alles op alles om haar zin te krijgen. Frankrijk hebben. Desnoods trouwt ze met de prinses van Frankrijk. Na het overlijden van de Franse koning is zijn dochter, prinses Katherine nog te jong om de troon over te nemen en blijkt een verre nicht de troon te erven totdat de prinses oud genoeg is. Maar de verre Nicht wil voor altijd koningin blijven en dwingt Katherine met haar te trouwen, en dan breekt de oorlog tussen Frankrijk en Engeland uit. Er zijn alleen maar verliezers.

Kaarten