The Klezmer Society speelt zondagmiddag 16 april de familievoorstelling ‘Wie niet weg is wordt gezien’ in Theater ‘t Web in Bleiswijk. De voorstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Joodse schrijfster Ida Vos: haar zoon, muzikant Bert Vos, vertelt samen met de musici van The Klezmer Society het oorlogsverhaal van zijn Joodse familie en zijn eigen verhaal als kind van Joodse onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog.

The Klezmer Society is een prominent vertolker van de village-klezmerstijl: authentieke Joodse muziek zoals het vroeger in Oost-Europa geklonken heeft. Bert Vos is daarnaast eerste violist bij het Carel Kraayenhof Ensemble. ‘Wie niet weg is wordt gezien’ is een indringende muziekvertelvoorstelling gebaseerd op het waargebeurde boek van Ida Vos, Berts Moeder.

“Toen ik zes was, kreeg ik van mijn ouders een heel klein viooltje”, vertelt Bert Vos over de voorstelling. “Toen ik zeven was, wist ik al dat mijn moeder iets had meegemaakt dat zó groot was, dat ik er geen vragen over mocht stellen. Toen ik dertien was, kreeg ik van mijn moeder Ida Vos een stapel papier. Het was een manuscript en ik was de eerste lezer. “Hierin staan alle antwoorden”, zei ze. Ik las het in één nacht uit. Toen wist ik eindelijk wat er met mijn familie was gebeurd.”

Een zwaar verhaal dus. Maar door de mooie en vrolijke muziek voelt het verhaal een stuk lichter aan. Speciaal voor deze voorstelling werd een aantal prachtige nieuwe klezmercomposities geschreven. Vos: “Deze voorstelling is niet alleen een persoonlijk oorlogsverhaal, het gaat ook over het hier en nu. Je ervaart zelf hoe propaganda werkt en hoe makkelijk het is om anderen zwart te maken. Wat gebeurt er als bevolkingsgroepen permanent negatief in het nieuws komen?”

Kaartverkoop

The Klezmer Society treedt zondag 16 april, 14.00 uur op in Theater ‘t Web in Bleiswijk (deuren open: 13.30 uur). Kaarten zijn vanaf heden te koop via de www.theatertweb.nl en kosten €10,00 per stuk (inclusief ranja/koffie/thee). Theater ‘t Web is gevestigd aan de Nachtegaallaan 4 in Bleiswijk.