Schrijver, democraat en nu ook debuterend dichter op zijn 87e, de heer Jan Terlouw was het hoofdgerecht tijdens de Literaire Lunch in Theater ’t Web in Bleiswijk afgelopen zondag. Het prachtige kleine theater sloot daar samen met Bibliotheek Oostland de Week van de Poëzie meer dan gepast af. Samen met Jan Terlouw droegen ook dichters Jeroen den Harder, Cora van der Lee en de Lansingerlandse gemeentedichter Mark Boninsenga voor uit eigen werk. De middag werd muzikaal begeleid door Trio le Chat.

De zestig gasten, die naast de voordrachten, getrakteerd werden op een heerlijke lunch, verzorgd door Ridder Catering, waren het unaniem eens dat dit een zeer geslaagde zondagmiddag was. Zowel Jan Terlouw als Mark Boninsenga vroeg ettelijke malen of ze al moesten stoppen met voorlezen wat hen beiden een luid nee-geroep uit de zaal opleverde.

Debuterend dichter Jan Terlouw

Jan Terlouw vertelde veel over de totstandkoming van zijn rijmerijen die hij in opdracht van zijn uitgever in huis en de catacomben van zijn computer op moest vissen. Terlouw schreef deze gedichten, nu verzameld in Gedichte Gedachten, door de loop van de jaren heen als het hem zo uitkwam. Terlouw neemt zichzelf en de kunst niet al te serieus, zo bleek uit het gedicht met de gelijknamige titel Kunst. “Kunst is een feest, iets om heel erg blij van te worden”, en hij sloot af met een gedicht over de frivole gevoelens die loskomen als het weer lente wordt. Het blijft bijzonder om te bedenken dat deze erudiete levensgenieter al 87 is. Voordat hij vertrok uit Twello om naar Bleiswijk te gaan belden er nog twee kinderen spontaan aan zijn deur, of ze hem mochten interviewen voor hun spreekbeurt. Natuurlijk liet hij ze even binnen en kwam hij iets te laat in Bleiswijk, het is hem meer dan vergeven, want zijn gedichten zorgden voor een onvergetelijke middag.

Rock & Roll dichter Boninsegna

Ook Gemeentedichter Mark Boninsenga weet zijn publiek altijd te boeien met zijn zeer herkenbare stijl van dichten waar de liefde voor zijn zoontje, de havenstad Rotterdam en voetbalclub Feyenoord duidelijk in terug te horen is. Hij smeert zijn keel het liefst met een zalvend biertje, maar wist de luisteraars zeker te boeien, ook als de gedichten wat smeuïger werden. Mark was de laatste in rij dichters en kunstenaars die de Oostlandse Week van de Poëzie tot een waar feest gemaakt hadden.

Gedichten schilderen

Donderdag barstte de vestiging van Bibliotheek Oostland in Bergschenhoek uit de voegen tijdens de poëzie-ontmoet-kunstmiddag. Aan de hand van gedichten, gemaakt door lokale dichters, hadden mensen zelf schilderijen gemaakt. Deze werden getoond en dichters konden op het open podium hun kunsten vertonen. De komende tijden zullen deze kunstwerken tentoongesteld worden in de vestigingen van Bibliotheek Oostland.

Meer foto’s (gemaakt door onze medewerker Jaap Koole) op de Facebook-pagina van Theater ‘t Web