Theater ’t Web organiseert dit jaar voor het eerst een eigen jazzfestival. Vijf jazz-formaties – van ‘jonge honden’ tot een bigband – zullen 24 juni het Bleiswijkse theater op z’n kop zetten. Bestuurslid/programmeur Louis Sloot: “Dit festival is een lang gekoesterde wens van ons, en van veel jazzliefhebbers in Lansingerland.” De kaartverkoop voor Jazz in ’t Web is inmiddels gestart.

Lansingerland moet het al jaren doen zonder eigen jazzfestival: jaren geleden was een laatste festival in Bleiswijk. Terwijl er wél veel jazzliefhebbers in de gemeente wonen. Daarom besloot Theater ’t Web dit jaar een eigen festival te organiseren. Louis Sloot van Theater ’t Web: “We hebben gekozen voor een diverse programmering met echte jazz.”

Beste bigband van Nederland

Jazz in ’t Web wordt 24 juni geopend door de West Coast Big Band. Dit gezelschap werd al een aantal maal uitgeroepen tot beste bigband van Nederland, en treedt met enige regelmaat op in de regio. In 2018 speelde de West Coast Big Band al in Theater ’t Web, destijds met een swingende soulshow. Tijdens Jazz in ’t Web spelen de 19 muzikanten vooral het moderne bigband-repertoire.

Eigenwijze ritmes

Kenturah’s Kitchen speelt avontuurlijke hedendaagse jazz, met invloeden uit onder meer de rock, klassieke en afrocubaanse muziek. Het trio speelt voornamelijk eigen werk van pianist Ed Baatsen, maar ook bewerkingen van pophits. Kenturah’s Kitchen is vooral herkenbaar aan de zeer dynamische manier van spelen met verrassende wendingen, van stevige groove naar verstilde interactie.

Gedurfde improvisaties

‘Jonge honden’, zo mag je het kwartet rond Daan Kluwer gerust noemen. Kluwer is een veelgevraagd sideman én is actief in grote ensembles als Jong Metropole en het Nationaal Jeugd Jazz Orkest. Met zijn kwartet zoekt Daan de grenzen op van zowel zijn eigen composities als zijn favoriete jazz standards. Dat levert een uniek geheel op, waarin gedurfde improvisaties en dynamisch samenspel voorop staan.

Internationaal succes

Artvark is een grote naam in de jazzwereld. Het kwartet treedt geregeld op grote Nederlandse jazzpodia op als LantarenVenster in Rotterdam en Bimhuis Amsterdam. Ook stond het ensemble op internationale jazzfestivals als North Sea Jazz, Caïro Jazz Festival en Jazz Bruges. Artvark bestaat uit Rolf Delfos (altsax), Bart Wirtz (altsax), Mete Erker (tenorsax) en Peter Broekhuizen (baritonsax). Zij timmeren aan de weg met bijzondere samenwerkingen, maar in’ t Web speelt het kwartet in de oervorm: puur met vier saxen.

‘A good sound!’

Ellister van der Molen is een bekende naam in Lansingerland: de trompettiste begeleidt het Lansinger Jazz Combo. Samen met saxofonist Gideon Tazelaar, organist Bob Wijnen en drummer Wouter Kühne vormt ze RED! De debuut-cd Ahooo! kreeg lovende kritieken van onder meer jazzglossy Jazzism. Hans Dulfer schreef: “Jesus Christ, that is a good sound!…Ready to release on Blue Note.”

Kaartverkoop

Jazz in ’t Web is op 24 juni van 15.00 tot 22.30 uur in Theater ’t Web, Nachtegaallaan 4, Bleiswijk (deuren open: 14.30 uur). Kaarten zijn vanaf heden te koop via www.theatertweb.nl en kosten €30,00. Bezoekers kunnen tijdens het festival eten en drinken kopen.