Op 29 juni 2024 is de tweede editie van Jazz in ‘t Web met 5 Nederlandse jazzacts van wereldniveau, waaronder Lex Jasper Trio.

Les Jasper is een internationaal gevraagd pianist, dirigent en arrangeur. Hij werkte naast het Metropole Orkest onder meer met de BBC Bigband, de Radio Philharmonie Hannover en de NDR Bigband in Hamburg, vaak voor tv- en radioproducties. Eind jaren 70 ondernam hij tournees met Toots Thielemans en Stéphane Grappelli. Er volgden concerten en cd-opnamen met Joe Pass, Herb Geller, Bobby Shew, Clark Terry, Phil Woods, James Moody, Bob Brookmeyer en John Clayton.

Ook werd Jasper een begeleider van vocalisten als Cleo Laine, Ernestine Anderson, Greetje Kauffeld, Marjorie Barnes en Mark Murphy. en Shirley Bassey. En dan is er de samenwerking met Europe’s First Lady of Jazz Rita Reys. Na het overlijden van Pim Jacobs vroeg Reys hem zijn vaste begeleider te worden. Honderden concerten volgden en op zijn initiatief namen ze in 1998 het album Loss of Love – Rita Reys Sings Henry Mancini op, samen met de Radio Philharmonie Hannover.

In 2001 werd Lex Jasper als gevolg van twee auto-ongelukken voor een periode van vijftien jaar uitgeschakeld. Door een whiplash was hij niet in staat lange concerten te spelen. In 2016 werd zijn comeback gevierd met een nieuwe cd met de titel Happy Days Are Here Again.

Bij gelegenheid van zijn 70ste verjaardag werd Lex Jasper in maart 2019 geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Later dat jaar verscheen de nieuwe cd van het nieuwe Lex Jasper Trio, “Notes From The Netherlands”, waarop hij te horen is met Vincent Koning op gitaar en Frans van Geest op bas. In 2020 namen ze de cd Lexposure op in de ultramoderne “Riverside Studios” onder auspiciën van de producer, Ralf Kemper in samenwerking van een voltallig strijkorkest. Een jaar later volgde de cd “Happy Talk” voor het Japans label Sawano.

Jeff Hamilton: “Whether this trio plays a medium tempo swing, gentle bossa nova or peaceful ballads, you get the feeling that they “own” every groove they play.”
John Clayton: “Special mention needs to be made of the groove, the sound, the blend, the hook-up of this trio. It’s as lovely and swinging as you can ask for.”
Heden ten dage wordt het trio gecomplementeerd met slagwerker Gijs Dijkhuizen waar ze eind 2023 een live album opnamen in studio 2 in Hilversum. Ze spelen veel in trio en kwartet bezetting en begeleiden ook vocalisten.

-> Luister Lex Jasper Trio op Spotify
-> Lees meer over Lex Jasper
-> Meer informatie over Jazz in ‘t Web op 29 juni