Kitty Goemaat en Gitte Schelfhout treden zaterdagavond 17 oktober op in Theater ‘t Web. Beide jonge cabaretiers staan in de halve finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival, en toeren daarom door het land met een try-out van hun eerste voorstelling . De winnaar van het Amsterdams Kleinkunst Festival krijgt de AKF Sonneveldprijs. Deze prijs werd eerder gewonnen door onder meer Maarten van Roozendaal, Van der Laan en Woe, Peter van Rooijen, Yentl en de Boer, Glodi Lugungu en Rosa da Silva.

Gitte Schelfhout

‘Begeerte’ van Gitte Schelfhout gaat over de drang naar contact en het interne getob van het speuren naar je eigen ik. Bioloog, topsporter, poëet, gerimpelde vingertop; keuze alom. De scrupuleuze aard komt als gekrenkte rozijn naar voren en speelt een duet met de ‘kan mij het bommen’ vrijpostigheid. Hoe fijn en soms eenvoudig is het om je te verbinden met een ander? En je moet vooral genieten, dat ook.

Gitte (2000) kwam voor het eerst met toneel in aanraking op de middelbare school. Na hier drie jaar theater gevolgd te hebben, zocht ze meer uitdaging bij Artiance, Centrum voor de Kunsten in Alkmaar. Met deze jeugdgroep deed ze mee aan de locatietheater-voorstelling ‘Bleekneusjes’ en werd haar hobby een passie. Afgelopen jaar volgde ze een cabaretcursus in Artiance, waar de basis van haar voorstelling is ontstaan. Naast toneel en cabaret houdt Gitte ook erg van taal en literatuur. Ze studeert Engelse Literatuur en Samenleving aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Kitty Goemaat

Kitty (1994) verhuisde op haar 14de met haar ouders vanuit de Randstad naar het Friese platteland. Daar maakte ze snel de middelbare school af en vertrok naar Leeuwarden om de MBO-opleiding Artiest Theater te volgen. Op het MBO kwam ze in aanraking met kleinkunst en was meteen verkocht. Nog tijdens de opleiding zocht ze een regisseur en maakte een voorstelling waarmee ze in 2014 het Leeuwarder Cabaret Festival won. Dat opende deuren. Sindsdien heeft Kitty veel ervaring opgedaan als cabaretière in allerlei buurthuizen en kleine theaters.

Kitty’s voorstelling ‘Scheidrechter’ gaat over haar gescheiden ouders. Twee keer verjaardagscadeaus, twee keer op vakantie, twee keer een gezellig gezin. Onder een dak konden haar ouders niet leven, ze maakten echter wel een kind. Dat kind is Kitty. Kitty is nu 25 jaar. Kitty is een beetje vreemd, in de war en heus wel vrolijk maar vooral overtuigd van het feit dat zij het anders zal doen. Hoe het anders moet onderzoekt ze in haar programma ‘Scheidsvechter’.

Kaarten

Kitty Goemaat en Gitte Schelfhout treden op zaterdagavond 17 oktober twee keer op in Theater ‘t Web (Nachtegaallaan 4, Bleiswijk): om 19.00 en 21.00 uur. Kaarten voor de beide halve-finalisten van Amsterdams Kleinkunst Festival kosten €10,00 per stuk, en worden wegens de corona-maatregelen alleen in sets van 2 verkocht. De kaarten zijn te koop via de website van Theater ‘t Web: www.theatertweb.nl.

(Foto’s: Anne van Zantwijk)