De opening van het nieuwe seizoen van Theater ‘t Web in Bleiswijk was historisch. Band of Brothers speelde bijna twee uur fantastische muziek van tijdens de Tweede Wereldoorlog, en acteur Peter Faber wist het publiek te vervoeren met verhalen over liefde, paniek en het leven.

Vera Lynn, Glenn Miller, ‘Don’t sit under the apple tree’, ‘Happy days’, ze kwamen allemaal langs tijdens de voorstelling ‘Music from WWII’. De beroemde formatieBand of Brothers met zangeres Marike Rispens speelt deze nummers met grote regelmaat tijdens internationale herdenkingsevenementen over de Tweede Wereldoorlog. Maar komend seizoen toert de band voor het eerst met acteur Peter Faber door Nederland. De première van die voorstelling vond plaats in Bleiswijk.

‘We’ll meet again’

Faber is een oorlogskind: zijn ouders waren een Nederlandse arbeider en een Duitse moeder die elkaar in de schuilkelders van Hamburg leerden kennen. Decennia later speelde hij in een aantal grote oorlogsfilms: Soldaat van Oranje, A Bridge Too Far en Oeroeg. “En Schatjes”, voegde hij er met een knipoog aan toe tijdens een van zijn verhalen.

Tijdens ‘Music from WWII’ wisselden Band of Brothers en Peter Faber elkaar af. Bandleider Jerry Steyger introduceerde elk nummer, waarbij hij niet alleen iets vertelde over de muziek, maar ook over de historie van de oorlog. Tijdens sommige stukken werd gedanst – en de afsluiter ‘We’ll meet again’ van Vera Lynn – werd uitbundig meegezongen door een uitverkochte zaal.

Faber sprak bevlogen over de waarde van het leven, wat te doen in tijden van paniek, en de kracht van liefde. Alle bezoekers ontvingen tijdens de pauze een cadeau van de acteur: een kaart om dagelijks mee op te staan met daarop onder meer Fabers credo: ‘Ik kan ‘t, ik wil ‘t, ik doe ‘t, Nu!’