De programmering van festival Jazz in ‘t Web op 29 juni is compleet. De laatste act die aan de programmering is toegevoegd is het duo Francien van Tuinen en Anton Goudsmit. Eerder maakte Theater ‘t Web in Bleiswijk al bekend dat er tijdens het festival optredens zijn van West Coast Big Band, Lex Jasper Trio, The Preacher Men en Angelo Verploegen Quintet. Kaarten zijn vanaf heden te koop.

Vorig jaar lanceerde Theater ’t Web in Bleiswijk een eigen jazzfestival. Die eerste editie was direct een groot succes: uitverkocht, een goede sfeer én zeer goede muziek. Daarom besloot het theater een tweede editie te organiseren, namelijk op zaterdag 29 juni van 15.00 – 23.00 uur. Net als tijdens de eerste editie zijn er in totaal vijf optredens.

Francien van Tuinen en Anton Goudsmit
De samenwerking tussen gitarist Anton Goudsmit en zangeres Francien van Tuinen is vers van de pers. Sinds hun première in het Ramses Shaffy Huis in Amsterdam werken ze samen aan een nieuw en op hun lijf geschreven repertoire. Eigen werk met Nederlandse teksten en bewerkingen van bestaande stukken worden met veel energie en toewijding een nieuw leven ingeblazen door Francien en Anton.

Francien van Tuinen wordt beschouwd als een zeer avontuurlijke zangeres. Nadat ze in 1997 het Nederlands Jazz Vocalisten Concours won heeft ze een veelzijdig oeuvre opgebouwd. Haar album Countrified bevat eigen nummers over haar leven op het platteland, maar ze heeft ook een album gewijd aan de ‘Cool Voice’ van Rita Reys en teksten geschreven op klassieke muziek voor het album Muzyka, dat zij samen met gitarist Jesse van Ruller maakte. Als zangeres en componist weet ze boeiende verhalen te vertellen en haar publiek te raken.

Anton Goudsmit is een van de meest geliefde jazzgitaristen van Nederland! Goudsmit staat bekend om zijn onweerstaanbare enthousiasme, zijn tomeloze energie en zijn uitbundige spel. Hij heeft naam gemaakt met bands als New Cool Collective, The Ploctones en Fugimundi. Onlangs heeft hij met zijn laatste project Ton Petit een hele andere kant van zijn muzikale persoonlijkheid laten zien: zorgvuldig uitgewerkte composities met een verrassende veelzijdigheid.

Lex Jasper Trio
Lex Jasper is een internationaal gevraagd pianist, dirigent en arrangeur. Hij werkte naast het Metropole Orkest onder meer met de BBC Bigband, de Radio Philharmonie Hannover en de NDR Bigband in Hamburg, vaak voor tv- en radioproducties. Hij toerde met Toots Thielemans en Stéphane Grappelli en speelde met onder meer Joe Pass, Herb Geller, Bobby Shew en John Clayton. Na het overlijden van Pim Jacobs vroeg Reys hem haar vaste begeleider te worden.

In 2019 verscheen de eerste cd van het nieuwe Lex Jasper Trio: ‘Notes From The Netherlands’. Daarop is hij te horen is met Vincent Koning op gitaar en Frans van Geest op bas. In 2020 namen ze de cd ‘Lexposure’, een jaar later volgde de cd “Happy Talk” voor het Japans label Sawano. Jeff Hamilton over het Lex Jasper Trio: “Whether this trio plays a medium tempo swing, gentle bossa nova or peaceful ballads, you get the feeling that they “own” every groove they play.”

West Coast Bigband & Simon Rigter
De West Coast Bigband (onder leiding van Nils van Haften) stond ook op tijdens de eerste editie van Jazz in ‘t Web, in 2023. Dit jaar treedt de beste bigband van het land op met saxofonist Simon Rigter (die trombonist Bart van Lier vervangt, die verhinderd is). Samen spelen ze een eerbetoon aan Peter Herbolzheimer, een Duits-Roemeense trombonist die vooral bekend was als bandleider, componist en arrangeur.

De roemruchte Herbolzheimer Big Band maakte furore in de jaren ’70, ’80 en ’90. Veel internationale jazzmusici speelden in de hand-picked jazzorkesten van Herbolzheimer, waaronder ook Nederlandse topmuzikanten als Ferdinand Povel, Bart van Lier, Erik van Lier, Peter Tiehuis en Ack van Rooyen. De eigenzinnige arrangementen van Herbolzheimer hebben een heel eigen signatuur met vooral veel energie.

The Preacher Men
The Preacher Men is een “supertrio”, schreef website Jazzism. Saxonist/componist Efraïm Trujillo richtte de jazzband in 2014 op. Andere leden zijn Rob Mostert (Hammond-orgel) en Chris Strik (drums). In 2019 won The Preacher Men de Edison Publieksprijs voor het album Blue.

De jazzpers was laaiend enthousiast over Blue. Website Jazzenzo schreef over dat album: “Vanaf de eerste noot is het feest”, Jazzflits noemde het “een diamant”, en het Parool “bopping supersized”. Jazzenzo: “Vanaf de eerste noten is het feest.” En Parool: “Bopping supersized”.

Angelo Verploegen Quintet
Trompettist Angelo Verploegen is een veelzijdig muzikant: hij speelt moderne jazz, hardbop, improvisatie en in big bands. “Jazz, in welke stijl dan ook, gaat over communiceren”, aldus Verploegen. Met Nils van Haften (saxofoon), Marc van Roon (piano), Guus Bakker (bas) en Jasper van Hulten (drum) vormt hij het Angelo Verploegen Quintet. De leden van het kwintet zijn stuk voor stuk grote namen in de Nederlandse jazz-scene, en zullen Bleiswijk ongetwijfeld omver spelen.
Naar aanleiding van zijn 60ste verjaardag presenteert trompettist/bugelspeler Angelo Verploegen een overzicht van eigen composities die hij de afgelopen 25 jaar heeft gemaakt voor onder andere The Houdini’s, Tony Overwater Kwintet, Amsterdam Jazz Trio, Toïs, Executive Lounge, trio Verploegen, Bronnenberg & van Hulten. “Met zijn nieuwe kwintet laat Angelo Verploegen de tijden van Art Blakey’s Jazz Messengers herleven.”

Kaartverkoop
Jazz in ’t Web is op 29 juni van 15.00 tot 22.30 uur in Theater ’t Web, Nachtegaallaan 4, Bleiswijk (deuren open: 14.30 uur). Kaarten zijn vanaf heden te koop via www.theatertweb.nl en kosten €30,00.