“Vijf minuten voor de voorstelling staan we stijf van de spanning. Maar eenmaal op het podium voelt het als thuiskomen”, vertellen Manon Blaauw en Kevin van den Berg. Samen vormen ze cabaretduo Blauwe Vinkjes. Op 20 mei treden ze op in Theater ’t Web in Bleiswijk met hun avondvullende voorstelling Disclaimer. Een optreden in een rij uitverkochte try-outs. Want Blauwe Vinkjes speelt steeds meer Nederlandse theaters plat.

Het kan vreemd lopen. Kevin van den Berg ging als jonge jongen naar de Jeugdtheaterschool in Baarn en deed mee aan enkele schoolwedstrijden, maar werd uiteindelijk ondernemer en dagvoorzitter. Het leek er niet op dat hij cabaretier zou worden. Manon Blaauw volgde bijna een omgekeerde route: ze studeerde aanvankelijk aan de Middelbare Hotelschool in Groningen, maar switchte naar een theateropleiding. En toch wisten ze elkaar te vinden als cabaretduo.

Even tot hier

“Het leek ons wel leuk samen eens een voorstelling te doen. En zo is het gegroeid”, vertelt Kevin. Als Blauwe Vinkjes (zonder lidwoord de, want “anders lijkt het alsof we allebei een vinkje zijn”) wonnen ze in 2021 de Publieksprijs van het Amsterdams Studenten Cabaret Festival en waren finalist van Cameretten 2021.

En tot de zomervakantie spelen ze in alle hoeken van Nederland met de try-out van hun eerste avondvullende voorstelling DISCLAIMER. Een indrukwekkend debuut (onder coaching van Ruut Weissman). Razendsnel, met veel gebruik van typetjes en ongelooflijk actueel: veel sketches worden op de dag van de voorstelling aangepast op basis van het laatste nieuws. Niet voor niets zijn Kevin en Manon fan van dat andere duo, Van der Laan en Woe (van het tv-programma ‘Even tot hier’). Manon: “Met wie we ons nog meer verbonden voelen? Alex Klaasen bijvoorbeeld. En ik ben groot fan van André van Duin.”

‘Elk woord wordt gewogen’

“Onze voorstellingen gaan vooral over menselijk contact”, aldus Kevin. “Tegenwoordig wordt dat vooral bepaald door social media: vandaar ook onze naam, Blauwe Vinkjes verwijst naar Whatsapp. Door social media is er veel minder direct contact. Stelletjes in restaurants lijken soms vooral met hun smartphone te praten. En op straat durven mensen elkaar niet aan te spreken, maar op Twitter mag je bagger over elkaar uitstorten. Die tijdgeest vinden we fascinerend.”

Die snelle communicatie zit dus ook in DISCLAIMER. Daarnaast gaat deze debuutvoorstelling over de gevoeligheid van vandaag de dag. Manon: “Tegenwoordig moet je bijna continu een disclaimer toevoegen aan wat je zegt. Want het kan zo maar verkeerd uitgelegd worden. Je bent te woke, of niet woke genoeg. Je deugt, of je deugt niet. Elk woord dat je zegt wordt gewogen.”

Kevin: “Voor wie onze voorstelling bedoeld is? Voor een heel breed publiek. Opa’s en oma’s zullen thema’s die we aansnijden herkennen in hun gamende kleinkinderen. En die kleinkinderen zullen zichzelf op hun beurt ook herkennen. Iedereen is dus welkom, ook bij onze voorstelling in Bleiswijk. En na afloop drinken we samen een borrel aan de bar.”

Kaarten

De voorstelling DISCLAIMER van Blauwe Vinkjes is op zaterdag 20 mei, 20.00 uur (deuren open: 19.30 uur) in Theater ‘t Web (Nachtegaallaan 4 in Bleiswijk). Kaarten kosten €20,00 per persoon (inclusief koffie/thee) en zijn alleen te koop via www.theatertweb.nl.

Foto: Dana Ruijs