De programmering van Theater ’t Web voor het nieuwe seizoen is gereed. Het Bleiswijkse theater biedt de eerste helft van 2024 een mooie combinatie van cabaret, muziek, spektakel en jeugdvoorstellingen. “De beste programmering sinds onze start, zes jaar geleden”, vertelt de organisatie.

Binnenkort verschijnt het programmaboekje van Theater ’t Web. Gemiddeld vier keer per maand organiseert een enthousiaste groep vrijwilligers voorstellingen voor jong en oud. Dat gebeurt in ’t Web van Bibliotheek Oostland, waarmee Theater ’t Web nauw samenwerkt. Voor komend half jaar staan grote en opkomende artiesten op het podium, is er veel muziek én zijn er mooie jeugd- en familievoorstellingen: die laatste maakt de organisatie binnenkort officieel bekend.

Twee voorstellingen springen extra in het oog. Zo speelt Cat Smits Company op 20 januari ‘Nouveau Fuck’. Volgens het gezelschap ‘een hyperfeministische 18+ poppenvoorstelling’, gebaseerd op Stella Bergsma’s manifest). Een indrukwekkende voorstelling met poppenspel, fysiek spel, tekst, dans, schaduwspel, muziek en video, en een gezellige nazit om eens na te praten.

Enkele jaren geleden zou Jan Rot optreden in Bleiswijk. Dat ging helaas niet door. Marjolein Meijers (ex-Berini’s) was een van Jans goede vriendinnen, trad meer dan 20 jaar met hem op en nam met hem tientallen cd’s op. “Je moet gewoon een mooi programma maken met mijn liedjes Marjolein, als ik er straks niet meer ben. Als iemand het moet doen, ben jij het wel!” 10 februari brengen Marjolein en muzikanten Walter Kuipers, Onno Kuipers en Jakob Klaasse het mooiste van Rot.

Cabaret van topniveau

Als vanouds biedt Theater ’t Web komend seizoen bekend en onbekend cabarettalent. Thjum Arts won zowel de Jury- als de Publieksprijs bij cabaretfestival Cameretten. In zijn voorstelling Tijdloos Genot speelt hij een anti-held. En dat doet hij met verve. Met zijn intelligente grappen kiest hij de route van het understatement. NRC: “Slow-cabaret.” Hij speelt 13 januari in Bleiswijk.

17 februari staat Marcel Harteveld voor de tweede keer op het Bleiswijkse podium. De vaste cabaretier bij Spijkers met Koppen speelt dan ‘Voor de Bui Binnen’. Ondernemen in deze tijd is niet makkelijk, maar Marcel (vaste cabaretier bij Spijkers met Koppen) weet één ding zeker, hij gaat het écht anders doen.

Grof Geschud trad ook eerder op in Theater ’t Web, en speelde toen de zaal plat. ‘Kroost’ is de derde voorstelling van het duo, dat ooit een stelletje was. Nu komen Lander Severins, de romantische Belg, en Myrthe van Velden, de Hollandse nuchterheid zelve, met Kroost: poëtisch cabaret vol humor, muziek en ontroering. Het optreden van Grof Geschud is 9 maart.

De week (16 maart) erna zijn de finalisten van Camaretten aan de beurt. Veel grote cabaretiers wisten deze wedstrijd ooit te winnen, zoals Brigitte Kaandorp, Plien en Bianca, Theo Maassen, Richard Groenendijk, Ronald Goedemondt, Daniël Arends, Jandino Asporaat, René van Meurs, Patrick Laureij, Alex Ploeg, Janneke de Bijl, Andries Tunru.

Absurdisten, improvisatie en veel vrouwelijk talent

Op 23 maart komt Valentina Toth ‘Wildbloei’ naar Bleiswijk. Ze won in 2022 zowel de jury- als de publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival en trad dat jaar met de andere finalisten al op in Bleiswijk. Haar eerste avondvullende voorstelling is een ode aan de hysterische vrouw.

Al vaker boekte Theater ’t Web improvisatietheater. Daarbij is het publiek een van de belangrijkste spelers: u roept, de acteurs op het podium spelen. Op 6 april komen de beste Improtoppers van Zuid-Holland naar Bleiswijk voor een heuse battle. Want er kan maar één de beste zijn.

20 april komen De Gestampte Meisjes weer naar Bleiswijk. In Dream On nemen ze hun grootste angsten onder de loep.  Beleef in een mix van cabaret meets House of Horror, de gekste nachtmerries. Een absurde en muzikale voorstelling met vette beats, onverwachte wendingen en angstaanjagend grappig.

Ronald Snijders & Pieter Jouke hebben hun sporen verdiend. Pieter excelleerde op de buis bij het tv-programma Padoem Patsss en schrijft voor onder meer Dit Was Het Nieuws en De Avondshow met Arjen Lubach. Ronald is met enige regelmaat te zien bij talkshows én was finalist van De Slimste Mens. Allebei zijn ze een beetje absurd, zoals ze laten zien op 11 mei tijdens ‘De Staat van Verwarring’.

Tobi Kooiman is cabaretier, stand-up comedian, wiskundige en stoïcijn. Hij probeert met zijn gevoel voor logica levensvraagstukken en alledaagse kwesties te tackelen. Vorig jaar stond hij op het Bleiswijkse podium met zijn voorstelling ‘Best Of’, op 18 mei speelt hij zijn volgende voorstelling met de titel ‘Best Of 2’.

Muziek in ‘t Web

Het is inmiddels traditie bij Theater ‘t Web in Bleiswijk: de eerste zaterdag van het nieuwe jaar wordt gedanst op livemuziek. Op 6 januari 2024 heeft het theater daarvoor de Stevie Wonder Tribute geboekt. Ofwel: een avond lang swingen op hits als Isn’t She Lovely, I Wish, Superstition, Higher Ground, My Cherie Amour en Sir Duke.

Elke twee jaar krijgt de gemeente Lansingerland een nieuwe gemeentedichter. Op 26 januari wordt de opvolger van Woes Ploum bekendgemaakt: het is immers de Week van de Poëzie. Een avond dus met veel gedichten. En met muziek. Artvark is een saxofoonkwartet dat eerder onder meer Lowlands platspeelde én een van de trekkers was tijdens ons eigen Jazz in ’t Web. Vanavond treedt Artvark op met dichter/spoken word-artiest Nyk de Vries, met wie het kwartet de cd Tagelyk maakte. Theater ’t Web organiseert deze avond samen met gemeente Lansingerland en Bibliotheek Oostland.

Op 29 juni is de tweede editie van Jazz in ’t Web: het jazzfestival van Theater ’t Web. De eerste editie van Jazz in ’t Web was helemaal top. Met Nederlandse wereldacts, een uitverkochte zaal, geweldige reacties en een gezellig buitenterras met foodtruck. Dat smaakte al direct naar meer. Volg de programmering via www.theatertweb.nl en via de social media van Theater ’t Web.

Kaartverkoop

Kaarten voor de voorstellingen in Theater ‘t Web zijn alleen online te koop, via www.theatertweb.nl.