De bekende formatie Band of Brothers en Peter Faber openen op 15 september het nieuwe seizoen in Theater ‘t Web in Bleiswijk. Dat doen ze met de muziek- en vertelvoorstelling ‘Music From WWII’. Jerry Steyger van Band of Brothers: “Er zijn mooie verhalen te vertellen over de Tweede Wereldoorlog, en in die periode zijn ook grote artiesten opgestaan: van Frank Sinatra tot Glenn Miller.”

Toeval speelt een belangrijke rol bij de geschiedenis van de Band of Brothers. Enkele jaren geleden speelde trompettist Jerry Steyger tijdens een grootschalige herdenking van de bevrijding. De uniformen voor de voorstelling bleven over en kwamen in handen van Steyger. Een foto met daarop Steyger en andere muzikanten in de uniformen – en op een oorlogsjeep – riepen enthousiaste reacties op. Band of Brothers was geboren.

Sinatra, Crosby, Lynn

Sindsdien heeft de formatie veel optredens verzorgd tijdens evenementen die in het teken stonden van de Tweede Wereldoorlog. Zo speelt de band jaarlijks tijdens de herdenking van D-Day in Normandië. Daarnaast waren er optredens voor de acteurs van de HBO-serie ‘Band of Brothers’ en op alle vijf invasiestranden (Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword). In juni trad de band nog een aantal maal op voor Susan E. Eisenhower kleindochter van Dwight D. Eisenhower (opperbevelhebber van de  Geallieerde Strijdkrachten en de 43ste president van de VS).

Tijdens die voorstellingen staat muziek uit de periode van de Tweede Wereldoorlog centraal. Steyger: “In die periode zijn in de Verenigde Staten veel grote artiesten opgestaan. The Andrew Sisters, Frank Sinatra, Glenn Miller, Bing Crosby, Vera Lynn.” Die artiesten waren van grote invloed op de geschiedenis van de muziek, zowel in de VS als in Europa. De Amerikaanse soldaten namen de muziek namelijk mee tijdens hun strijd tegen de nazi’s. En zo stonden de Amerikaanse artiesten symbool voor een vrij leven.

Soldaat van Oranje

“Gaandeweg ontstond het idee de muziekvoorstelling aan te vullen met verhalen over de Tweede Wereldoorlog”, vertelt Steyger. “Dan kom je al snel terecht bij Peter Faber. Hij heeft gespeeld in veel grote oorlogsfilms, zoals ‘A Bridge Too Far’ en ‘Soldaat van Oranje’. Bovendien is hij zelf een oorlogskind: hij is het kind van een Nederlandse arbeider en een Duitse moeder die elkaar tijdens de oorlog in Hamburg leerden kennen.”

Faber reageerde dan ook direct enthousiast. In Enkhuizen volgde een kleine try-out tijdens een festival in Jazzclub het Peperhuis: Band of Brothers speelde muziek, en Peter Faber vertelde in een aantal blokken over belangrijke momenten uit de Tweede Wereldoorlog. Het publiek reageerde enthousiast, waarna werd besloten een echte theatertour te organiseren. En Bleiswijk heeft daarbij de primeur: de eerste voorstelling van ‘Music from WOII’ is op 15 september in Theater ‘t Web.

Voor jong en oud

De voorstelling is geschikt voor een breed publiek, vertelt Steyger. Voor oudere bezoekers is het een avond vol herinneringen. “Daaraan is behoefte. Zo worden er nog steeds films gemaakt over de Tweede Wereldoorlog.”

En voor jonge bezoekers is het een kennismaking met de geschiedenis van ons land én van de oorsprong van de hedendaagse muziek. “Jongeren komen steeds minder in aanraking met live-muziek, terwijl dat wel de oorsprong is van alle moderne muziek. Tijdens ‘Music from WOII’ hoor je dus hoe de muziek van vandaag de dag is ontstaan.”