Zaterdagavond 23 juni staan vijftien scholieren uit Lansingerland en omgeving op het podium van Theater ’t Web in Bleiswijk. De leerlingen van de middelbare school De Blesewic spelen dan de voorstelling ‘Schuld’. Belangrijk attribuut: het mobieltje. Want waar zijn jongeren van vandaag zonder hun smartphone?

Scholieren aan De Blesewic in Bleiswijk kunnen kiezen voor extra toneellessen van docente Charmaine Hulsbosch (bekend van onder meer de Acteerschuur). De leerlingen vormen daarmee de Theaterplusklas. Bij de lessen horen echte optredens. Hulsbosch: “De Theaterplusklas richt zich op ‘World Experience’ van leerlingen, ofwel: ervaring opdoen buiten de schoolmuren.”

Zonder smartphone ben je nergens

Voor dit jaar werkte de Theaterplusklas aan een voorstelling over de vraag ‘wie ben ik?’. Een toneelstuk geschreven door Maaike Bergstra bleek perfect aan te sluiten bij de verhalen die de leerlingen wilden vertellen. Hulsbosch: “In de voorstelling loopt iedereen voortdurend te bellen. Alles wat ze doen, doen ze met hun mobiel. Zonder smartphone ben je tegenwoordig nergens.”

Het verhaal gaat over een weekeindje uit dat niet doorgaat. Aanleiding: de verkering tussen twee tieners gaat uit. Wiens schuld is dat? Al bellend en app-end loopt en praat iedereen langs elkaar heen, zoekt elkaar en worstelt een ieder met zijn eigen probleem, zoals een buitenboordbeugel, een navelpiercing, op oma passen, een verkeerde date via internet, verliefd zijn, et cetera.

Hulsbosch: “Het is een lastig stuk om te spelen. De meiden moeten namelijk doen alsof ze bellen en reageren op iemand aan de andere kant van de lijn. Maar er is natuurlijk geen tegenspeler aan de lijn.”

De voorstelling is de afgelopen periode al drie keer opgevoerd: twee keer op school, en één keer op de Toneelacademie in Maastricht. “Dat was natuurlijk heel spannend. Maar optreden in Bleiswijk voor bekenden en voor mensen die betalen voor hun kaartje is nóg spannender!”

Kaartverkoop

De voorstelling ‘Schuld’ is op zaterdagavond 23 juni te zien in Theater ’t Web vanaf 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur). De voorstelling is bijna uitverkocht. Kaarten kosten €7,50 per stuk en zijn online te koop via www.theatertweb.nl.