Op 29 juni 2024 is de tweede editie van Jazz in ‘t Web met 5 Nederlandse jazzacts van wereldniveau, waaronder West Coast Big Band & Simon Rigter.

West Coast Big Band
West Coast Big Band is een ensemble van getalenteerde semiprofessionele muzikanten dat een dynamisch scala aan muziekstijlen beheerst, maar dat zich toch het meest thuis voelen in de echte bigband jazz. Live uitvoeringen gebeuren met flair en precisie, zowel met als zonder solisten en zangers. De band heeft zich bewezen op het internationale podium door in 2016, 2017 en 2021 drie keer de eerste prijs te winnen van het Internationaal Big Band Concours in Hoofddorp.

Hun succes reikt verder dan alleen prijzen; ze hebben opgetreden voor uitverkochte zalen in prestigieuze locaties zoals Lantarenvenster, Bimhuis en TivoliVredenburg. Ze hebben projecten opgezet zoals Bert Joris en Philip Catherine, en Peter Herbolzheimer. Ze hebben samengewerkt met grote namen in de Nederlandse jazzscene, zoals Benjamin Herman, Piet Noordijk, Ferdinand Povel, Ilja Reijngoud, Jarmo Hoogendijk, Carlo de Wijs, Martijn van Iterson en vocalisten Greetje Kauffeld, Edwin Rutten, Soesja Citroen, Denise Jannah en Babette van Veen. Daarnaast delen ze regelmatig het podium met bevriende muzikanten als zanger Franklyn Brown, trombonist Bart van Lier en vibrafonist Frits Landesbergen.

De West Coast Big Band is een vaste waarde in de Rijnmond Big Band Show, een live show op TV Rijnmond dat ieder jaar vanuit Theater aan de Schie wordt uitgezonden. De speciale aandacht dat de band heeft voor Nederlandse componisten en arrangeurs heeft geresulteerd in zes muziekalbums, live in de studio opgenomen. Met hun indrukwekkende prestaties en toewijding aan muzikale uitmuntendheid, is de West Coast Big Band een inspirerende kracht in de wereld van jazz muziek in Nederland.

 

Simon Rigter
Als zoon van saxofonist Bob Rigter groeide Simon Rigter (Nederland, 1973) op in een muzikale omgeving. Op 10-jarige leeftijd begon hij met klassieke dwarsfluitlessen en op zijn 12e maakte hij de overstap naar de saxofoon. Simon studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag van 1989 tot 1996. Hier genoot hij lessen van John Ruocco. Aansluitend studeerde hij met Ferdinand Povel aan het Hilversums Conservatorium. Hier studeerde hij af in 1997.

Simon heeft cd’s opgenomen met Dutch Jazz Orchestra, Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Rotterdam Jazz Orchestra, The Reeds, Curtis Fuller, Slide Hampton, John Marshall, Cees Slinger, Victor Kaihatu, Peter Beets, Ruud Breuls, en Erik Doelman. Hij deelde het podium onder andere met George Coleman, Joe Cohn, Jim Rotondi, Nancy Marano, Alvin Queen, Ferdinand Povel, Ruud Jacobs, Pim Jacobs, Frans Elsen, Rob van Kreeveld, Peter Beets, en Marco Kegel. Ook toerde hij in het buitenland, onder andere in China, Denmark, Germany, Ireland, India, Israel, Jamaica, Japan, en Zuid Afrika.

Als docent is Simon verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast bekleedt hij de eerste tenor stoel in The Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Op dit moment speelt Simon verder actief in Bop2B, Equinox, The Ruud Breuls/Simon Rigter Quintet, The Simon Rigter Quartet en Tenor Conclave. Simon schreef een lesmethode met oefeningen waarvan de voornaamste doelstellingen zijn: gehoortraining, flexibiliteit door de toonsoorten, om te weten waar ‘alles’ is en om een gevoel te krijgen voor hoe de verschillende toonladders samenwerken. ‘Moving Motives’ verschijnt in het voorjaar van 2023.