Dichter van Westland

Dirk den Hoed

Ik ben Dirk den Hoed, 60 jaar oud en sinds een jaar of tien dicht ik. Sinds afgelopen maart ben ik voor 2 jaar de ‘Streekdichter van Westland’, een hele eer.

Men zegt wel eens over mij dat ik een ‘beeldend’ dichter ben, het is voor veel mensen voor te stellen wat ik voordraag. Zo is ook vaak het begin van een gedicht: wat ik zie op dat moment schrijf ik op en zo eindig ik ook meest. De tussenliggende regels zijn fantasien en gedachten.

De onderwerpen zijn heel uiteen en variëren van mijmeringen op een strand tot abstracte, volledig verzonnen zinnen, ook dat vind ik leuk en boeiend.

Het spelen met woorden en zinnen vind ik heerlijk, in een gedicht kan je meer kwijt dan in een kort verhaal, je kunt het meer naar jouw hand zetten, alles en niets is waar, alleen jij weet de waarheid.

Taal

 

De tijd staat weleens stil

Het gesproken woord nooit

Taal is verweven als bloed

Net zo rood en net zo vloeiend

 

Een taal huilt, lacht, troost en vertelt 

voor diegene die hem kent en eigen is

Maar taal is ook hard

als de taal jouw taal of ding niet is

 

Woorden van leven, geluk en verdriet zijn instrumenten in schrift en geheugen

Vertaald in spreken, lezen en schrijven

 

Een lang gelukkig leven is

levenslang gelukkig in taal!

 

Met dank aan

De Avond van de Zuid-Hollandse Poëzie wordt mede mogelijk gemaakt door: