Eindexamenleerlingen Havo 4 en 5 van de Blesewic spelen op 7 april in Theater ‘t Web de voorstelling ‘Hendrika de Vijfde’: een jeugdtheaterstuk geïnspireerd op ‘Hendrik de Vijfde’ van Shakespeare. De regie is in handen van Charmaine Hulsbosch.

Koningin van Engeland, Hendrika de Vijfde zit krap bij kas. De staatskas is nagenoeg leeg en haar kasteel begint op een ruïne te lijken. Ze ziet het kasteel van de Franse Koning dat mooi en goed onderhouden is en bovendien is Frankrijk een rijk land. Ze wil dat hebben. Ergens in een boek vindt ze een alinea waarin zou kunnen blijken dat Frankrijk haar toebehoort.

Niets kan haar weerhouden en ze zet alles op alles om haar zin te krijgen. Frankrijk hebben. Desnoods trouwt ze met de prinses van Frankrijk. Na het overlijden van de Franse koning is zijn dochter, prinses Katherine nog te jong om de troon over te nemen en blijkt een verre nicht de troon te erven totdat de prinses oud genoeg is. Maar de verre Nicht wil voor altijd koningin blijven en dwingt Katherine met haar te trouwen, en dan breekt de oorlog tussen Frankrijk en Engeland uit. Er zijn alleen maar verliezers.

Acteurs

De rollen worden gespeeld door eindexamenleerlingen Havo 4 en 5 van de Blesewic. De voorstelling is onderdeel van het examen Kunst Drama. De rolverdeling: Hendrika de Vijfde: Merle Kleijwegt, Verteller: Gjalt Oedzes, Prinses Katherine: Anouk van Santen, Verre Nicht: Merel Praagman, Volk en soldaten: Nynke Hoekstra, Esmée de Jong, Marit in ’t Veen en Fleur van Velde.

Kaarten

Hendrika de Vijfde wordt zondag 7 april vertoond om 14.00 uur en is geschikt voor 8 jaar en ouder. Kaarten kosten €5,00 en zijn alleen online te koop via www.theatertweb.nl.