Afgelopen jaar vierden De Règâhs hun tienjarig bestaan met een jubileumtour. En uitgerekend in Bleiswijk is het aller-, allerlaatste optreden uit die serie. Op 9 juni staan de populaire Haagse flamenco-artiesten namelijk in Theater ’t Web. Voorman Johan Frauenfelder: “De Règâhs is meer dan een grap.”

Cultuur, oefenen, lezen en ontmoeten, dat is de kern van Theater ’t Web in Bleiswijk, het gezamenlijk cultuurhuis van Bibliotheek Oostland en Stichting Behoud ’t Web. Eind 2017 ging Theater ’t Web van start met het aanbieden van onder meer cabaret en muziekvoorstellingen voor jong en oud.

Het begon als een grap

Op 9 juni staan dus De Règâhs op het podium. Een band die tien jaar geleden startte toen Hagenaar Johan Frauenfelder het nummertje Adios Amigo opnam, een bewerking van een flamenco-traditional. Een logische keuze, want Frauenfelder is een gerenommeerd flamencogitarist (hij kreeg les van onder meer Paco Peña) en trad al jaren op met verschillende gezelschappen. Inmiddels zijn De Règâhs uitgegroeid tot een volwaardige groep.

Frauenfelder: “Het begon een beetje als een grap in mijn eentje. Maar inmiddels zijn we meer dan een grap. We spelen échte flamenco, en werken met écht goede danseressen. Daarnaast zijn we inmiddels versterkt met een gypsie-jazz-gitarist. En natuurlijk zijn veel onze teksten grappig, maar we spelen ook serieuze nummers.”

‘Jè bent ut voâh mèn’

In de afgelopen tien jaar scoorden De Règâhs tal van hits, zoals ‘Ja, dat is Den Haag’, ‘Le-luk’, ‘Jè bent ut voâh mèn’ en ‘De meisjes uit Den Haag’. Het genre: veel flamenco, maar ook rockcovers en zelfs een Sinterklaas-cd. Frauenfelder: “We zingen niet plats Haags, meer ‘traditioneel Haags.” Die nummers speelden ze afgelopen decennium in alle uithoeken van het land, waaronder een keer in een Bleiswijkse achtertuin.

Op 9 juni is het eerste officiële optreden van De Règâhs in Bleiswijk. Het wordt het laatste optreden van de tour’10 jaar de Règâhs’. “Het is de best lopende tour die we ooit hebben gehad met enorm veel uitverkochte zalen” Het is zeker geen afscheidstour, benadrukt Frauenfelder. “Binnenkort verschijnt onze cd ‘Bes-tof The Stones’ en na de zomer starten we met onze tour ‘De Bètels & de Stenuh’. Die gaat over The Beatles en The Rolling Stones. We gaan dus door!”

Programma en voorverkoop

De deuren van Theater ’t Web gaan zaterdagavond 9 juni open om 19.30 uur. De voorstelling start om 20.00 uur en duurt tot circa 22.00 uur. De kaarten voor het optreden kosten €15,00 per persoon en zijn vooraf te koop via www.theatertweb.nl.