Stadsdichter van Vlaardingen

Marjolein van Aperen

Geboren aan de rand van Vlaardingen, uitkijkend over de weilanden, schreef Marjolein van Aperen, geboren in 1974, ruim 12  jaar geleden haar eerste gedicht.

Destijds was een voorbije liefde de aanleiding, heden ten dage is vrijwel alles inspiratiebron. Ze schrijft over de mens, de maatschappij, alledaagse momenten, de liefde, de natuur en soms, passeert er, zomaar, een kikker. Ze vertelt over het leven zoals het zich aandient: soms overgoten met wat romantiek, dan weer voorzien van een mooie dosis melancholie of dun laagje ironie danwel humor. Haar taal is verhalend en to the point tegelijkertijd, ze maakt scherpe analyses en gebruikt graag beeldspraak. Marjolein droeg voor op veel uiteenlopende podia in Nederland en België.

Zo was ze de afgelopen jaren onder andere te horen tijdens de Museumnacht Rotterdam en 24 uur cultuur, de kunstroute Schiedam, het Budfestival Breda en voor Podium Ongehoord, te zien op slams in Leiden en den Haag, aan boord van de Pöeziebus en droeg ze voor op velerlei podia in de nabije omgeving en over de grens zoals in Antwerpen en Brussel.

Sinds Februari  2017 is zij de Stadsdichter van Vlaardingen. Vanuit deze hoedanigheid schrijft zeal dan niet op verzoek gedichten over en voor de bewoners en haar stad welke ze regelmatig voordraagt.

Sinds januari van dit jaar is zij gestart met het PoeziePosterProject… Daarnaast schriijft ze columns die.. en is zij in 2018 al diverse keren te zien en te horen geweest met haar “speelkwartier”: een cabareteske poëzievoorstelling.

Publicaties

Ze publiceerde in vier dichtbundels, ‘”Ode aan” (uitgeverij Passage), “Gek van Reizen”, “Blauwdruk” en vers geplukt(uitgeverij Kontrast).

Met dank aan

De Avond van de Zuid-Hollandse Poëzie wordt mede mogelijk gemaakt door: