Ed van Berkel

Ed van Berkel (1945) woont al 44 jaar in Hoek van Holland. Hij werkte in het basisonderwijs in Rhoon en het speciaal onderwijs in Poeldijk. Ondertussen ontwikkelde hij als freelancer programma’s voor de KRO-schoolradio.

In 1978 maakte hij de definitieve overstap naar educatieve media, toen hij als onderwijskundige/tekstschrijver werd aangenomen bij het NIAM (Nederlands Instituut voor Audiovisuele media in het onderwijs). Daar nam hij deel aan de ontwikkeling van onderwijsfilm naar multimedia. In 2004 ging het NIAM failliet en startte hij EdCom (bureau voor educatieve communicatie), met als speerpunten: educatieve websites, audiovisuele producties voor mensen met leesproblemen en exposities voor musea.

Inmiddels 72, is hij nog steeds verbonden aan een aantal van deze projecten. Zo is hij redacteur/regisseur bij Dedicon en ontwikkelt hij applicaties voor het Nationaal Onderwijsmuseum. Verder is hij verbonden aan Stichting KUnSTPLAATS HvH en schrijft hij proza en poëzie. Deze is veelal gebaseerd op de lokale geschiedenis van zijn woonplaats.

Publicaties

Onder de zeespiegel
Twee gedichten in een bundel over ‘de zee, het water en de spiegel’
Uitgegeven door Stichting KUnSTPLAATS, juni 2018

Groeven in de tijd, Ed van Berkel
Geïllustreerd gedicht
Uitgegeven t.g.v. de laatste trein op de Hoekse Lijn
Stichting KUnSTPLAATS, 31 maart 2017

Hoekse luchten, Ed van Berkel
Historische roman over Hoek van Holland tussen 17 juli 1939 en 14 mei 1940, met een terugblik op de ontstaansgeschiedenis van de Nieuwe Waterweg
Uitgegeven t.g.v. jubileumjaar 2014: 150 jaar Hoek van Holland en 100 jaar bij Rotterdam
Poncio Uitgeverij Zoetermeer, 2014

Door toeval verbonden, Ed van Berkel
Gedichten over de aanloop naar WOII en de eerste oorlogsdagen in Hoek van Holland
Uitgegeven i.s.m. Fort aan den Hoek van Holland
Poncio Uitgeverij Zoetermeer, 2010

Met dank aan

De Avond van de Zuid-Hollandse Poëzie wordt mede mogelijk gemaakt door: