De top-cabaretiers van de toekomst staan zaterdagavond 16 november in Theater ‘t Web. Dan zijn er namelijk optredens van twee finalisten en een halve-finalist van het Amsterdams Kleinkunst Festival: Rosa da Silva, Meester Alex en Lisa Ostermann.

Jaarlijks vindt het Amsterdams Kleinkunst Festival plaats. Belangrijk onderdeel daarvan is de strijd om de AKF Sonneveldprijs. “Het Amsterdams Kleinkunst Festival is méér dan een wedstijd. Het is een talentontwikkelingstraject waarin jonge theatermakers met begeleiding van professionals in het vak kunnen doorgroeien” aldus de jury van de AKF Sonneveldprijs.

Het Amsterdams Kleinkunst Festival heeft daardoor al veel beroemde cabaretiers opgeleverd. Zo stonden onder andere Claudia de Breij, Van der Laan en Woe, Lonneke Dort, Yentl en de Boer, Stefano Keizers en Daniëlle Schel afgelopen jaren in de finale van de AKF Sonneveldprijs. Vorig jaar was Glodi Lugungu de grote winnaar (en in november 2018 stond hij met de twee andere finalisten in Theater ‘t Web).

Dit voorjaar streden Meester Alex, Rosa da Silva en Bart Melief om de AKF Sonneveldprijs. Rosa da Silva won de jury- en de publieksprijs. “De jury ziet in Rosa een veelzijdig talent dat van het podium afspat”, vertelde de jury. In november staan Rosa Da Silva, Meester Alex en halve-finalist Lisa Ostermann op het podium van Theater ‘t Web. Ze laten dan elk een deel van hun nieuwe show zien. Ofwel: een avond top-cabaret in Bleiswijk!

Rosa da Silva: Daar moet je heen

Rosa da Silva uit Klazienaveen heeft als kind meegedaan aan de Mini Playbackshow van Henny Huisman. Daar ontdekte ze voor het eerst dat er – door een goed opgebouwde grap van Henny – werd gelachen om haar afkomst. Inmiddels woont ze in Amsterdam en is haar Portugese vader na het overlijden van haar Drentse moeder teruggegaan naar zijn geboorteland. Daardoor stuit ze op de lang uitgestelde vraag ‘Waar hoor ík thuis?’

Rosa’s voorstelling Daar moet je heen bestaat uit scènes die worden afgewisseld met zang en muziek, waarbij zij wordt begeleid door multi-instrumentalist Remko Wind. De fado over Klazienaveen is het startpunt van haar zoektocht naar wie ze zelf is, waarbij de eeuwige strijd tussen stad en provincie akelig herkenbaar is. Ze geeft je door haar personages een andere, schurende blik op de huidige maatschappij. Daarbij spaart ze niemand. Vooral zichzelf niet.

Meester Alex: Ben ik in één keer die gast

Meester Alex is die gast met een baard en een hoed. Maar hij is ook die gast die kan dansen, die graag ontbijt met chipskruimels uit zijn onderbroek, die gedichtjes schrijft, die kan zingen, en die moeiteloos een achterwaartse flikflak doet. Zo’n gast. Hij is bovendien zo’n gast die kan rappen, waarbij hij zich laat begeleiden door Lucas Thijs met gitaar en zang.

In de voorstelling Ben ik in één keer die gast heeft Alex het over de rollen die men in het leven aanneemt en de verwachtingen die daarbij horen. Hierin geeft hij op humoristische en soms verwarrende wijze een eigen kijk op dat wat men ‘ik’ noemt.

Lisa Ostermann: Meedoen

In Meedoen beschouwt Lisa manieren waarop mensen met elkaar mee proberen te doen. Die werken niet altijd, maar succes bestaat uit het aaneenrijgen van mislukkingen zonder het enthousiasme te verliezen. Je moet erin geloven, anders wordt het niks.

Kaarten

Rosa da Silva, Meester Alex en Lisa Ostermann staan zaterdagavond 16 oktober op het podium van Theater ‘t Web (Nachtegaallaan 4, Bleiswijk) tijdens de voorstelling Amsterdams Kleinkunst Festival. De voorstelling start om 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur). Kaarten kosten €15 en zijn alleen online te koop via www.theatertweb.nl.